International Young Naturefriends (IYNF) have pleasure to invite you to a weekend with an Austrian philosopher and animal rights activist Martin Balluch.

Movie screening

23.08 (Friday), 8:30 PM, Cinema Svetozor: MOVIE SCREENING and DEBATE with on of the main protagonists: documentary “The trial” – the story of human-rights and animal-rights activist surveilled, accused of “terrorism” and tried for their civil and political activity in Austria. (Detailed intro and trailer below)

QUESTIONS and ANSWERS with the movie protagonist Martin Balluch AFTER THE MOVIE (See biography below)
Tickets to movie and debate: 100 CZK – available in the box office of Svetozor cinema

Workshop

24.08 (Saturday), 1:30-6PM, Location Langhans – Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37: WORKSHOP with Martin Balluch: “Effective tools for social and environmental change. Tools of peaceful activism”. In case of any trouble finding the place, plesae call 777 582 776

Workshop fee: 50 CZK. Limited capacity, please register at ewa@iynf.org to attend

Biography

Martin Balluch is an Austrian physicist, philosopher, and prominent animal rights activist. The philosopher Peter Singer has called Balluch “one of the foremost spokesmen in the worldwide animal rights movement for pursuing the nonviolent, democratic road to reform”. He has begun his work for NGOs in the 1980s before he accepted a position as teaching and research assistant at the University of Cambridge in England. He returned to Vienna in the 1990s and became leader of the Association Against Animal Factories (VGT)

Balluch`s major concern was to devise confrontational but highly-effective campaigns to raise awareness about factory farming, an issue which politics and the media had been neglecting.
He was successful: achievements of the campaigns which he led involve:

  • Introduction of the ban of chicken battery farming
  • The use of animals in circuses is prohibited
  • Ban on ape experiments
  • Ban on vivisection
  • Ban on fur production
  • The following statement has been added to the constitution: “The state protects the life and well-being of animals due to the special responsibility of mankind with respect to animals as their fellows”

Balluch has condemned the use of violence repeatedly and supports a pragmatic approach to improving animal-rights laws. On the whole, Balluch seems to be the prototypical passionate activist who campaigns against animal cruelty without regard for himself.

Movie

Proces / The Trial (Der Prozess) – Director/režie: Igor G. Hauzenberger – Austria, 2012, German version / English Subtitles / německý / anglické titulky / 112 min

Trailer: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d8_V72vZUC0

Doors are broken down and armed, masked commandos, storm apartments, roust young people out of their beds and aim pistols at their heads. The officers hurl computers onto the floor and rummage through beds and closets while frightened children watch. These are not scenes from the war in Iraq, they depict a police raid conducted in Austria in 2008. The activists were charged according to Section 278a, a law intended for fighting organized crime. Having been accused of forming a criminal organization, mere suspicion of property damage was sufficient to jail ten of them. Two years of surveillance, three months of pretrial detention, and confiscation of various materials by the police commandos failed to produce the expected evidence. What remained was vague charge: “…the accused was in some other manner active in a criminal organization by making information, knowledge, et cetera available for employment in the commission of punishable offenses.”
Personal portraits of five members of recognized Austrian and German human-rights and animal-rights organizations in this film show how they prepare their defense, their actions during the trial, and how they deal with the possibility of more prison time, as they face sentences of up to five years. “The Trial” also shows how leading politicians and human-rights experts, react to a criminal trial that becomes increasingly Kafkaesque.

——————————————————-

Czech version

International Young Naturefriends (IYNF / Mezinárodní mladí přátelé přírody) vás zvou na víkend s rakouským filozofem a aktivistou za práva zvířat, 23.-24. srpna 2013 v Praze.

Všechny události se konají v angličtině.

23. srpna, 20:30 Kino Světozor: Promítání filmu s diskuzí: dokumentární film “Proces”. Příběh aktivistů za lidská práva a práva zvířát, sledovaných policií a obžalovaných z “terorismu” kvůli jejich politickým a občanským aktivitám. (Podrobný popis a trailer k filmu naleznete níže.)

Po promítaní bude následovat diskuze s hlavním protagonistou filmu Martinem Balluchem.

Vstupné na film a diskuzi: 100 CZK, dostupné v pokladně Kina Světozor

24. srpna, 13:30 – 18:00 Seminář Martina Ballucha “Effective tools for social and environmental change. Tools of peaceful activism.”

Celodenní vstupné: 50 CZK. Langhans – Centrum Člověka v tísni, Vodičkova 37
Omezená kapacita, registrujte se pod e-mailovou adresou ewa@iynf.org

Martin Balluch je rakouský fyzik, filozof a prominentní aktivista za práva zvířat. Filozof Peter Singer označil Ballucha za „jednoho z předních mluvčích v celosvětovém hnutí za práva zvířat, usilujících o nenásilnou, demokratickou cestu k reformám.“ V roce 1980 začal pracovat pro neziskové organizace, poté přijal místo pedagogického a výzkumného asistenta na univerzitě v Cambridge v Anglii. Do Vídně se vrátil v devadesátých letech a stojí v čele Sdružení proti zvířecím továrnám (VGT).

Balluchovým hlavním zájmem bylo vymyslet konfrontační, ale vysoce efektivní kampaně, jejichž cílem bylo zvýšit povědomí o průmyslovém zemědělství, jelikož tuto otázku politici i média často zanedbávají. A byl úspěšný – klecový chov na kuřecích farmách byl prohlášen za nezákonný v neposlední řadě díky Balluchově práci. Balluch opakovaně odsuzuje použití násilí a podporuje pragmatický přístup ohledně aktivit usilujících o zlepšení zákonů týkajících se práv zvířat. Na každý pád se Balluch zdá být prototypem vášnivého aktivisty, který bojuje proti týrání zvířat, aniž by bral ohled sám na sebe.

Proces (Der Prozess) – Režie: Igor G. Hauzenberger – Rakousko, 2012, německy s anglickými titulky / 112 min

Trailer: https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=d8_V72vZUC0

Ozbrojená maskovaná komanda rozráží dveře do bytů, vyhání mladé lidi z postelí a pistolemi jim míří na hlavy. Policisté hází počítače na zem a přehrabují postele a skříně, zatímco se na ně dívají vystrašené děti. Toto nejsou scény z války v Iráku, ale líčí policejní razii v Rakousku v roce 2008. Aktivisté byli obviněni podle § 278a, zákona určeného k boji proti organizovanému zločinu. Poté, co byli obviněni z utvoření zločinecké organizace, pouhé podezření z poškozování cizího majetku bylo dostatečným důvodem k uvěznění deseti z nich. Dva roky stálého dohledu, tříměsíční vazba v přípravném řízení a zabavení různých materiálů policejními komandy nepřineslo očekávané důkazy. Vše, co zůstalo, je jenom vágní obvinění: „…obžalovaný byl nějakým jiným způsobem aktivní ve zločinecké organizaci tím, že zpřístupnil různé informace, znalosti, atd. k použití pro spáchání trestních činů.“

Osobní portréty pěti členů uznávaných rakouských a německých lidskoprávních organizací a organizací bojujících za práva zvířat v tomto filmu ukazují, jak tito připravují svou obhajobu, jak jednají v průběhu soudního řízení a jak se vypořádávají s možností, že budou muset ve vězení strávit ještě delší dobu, jelikož čelí trestu odnětí svobody až na pět let. „Proces“ také ukazuje, jak přední politici a lidskoprávní odborníci reagují na trestní řízení, které se stává stále více kafkovským.